Bauturi alcoolice – cum le alegem

Bauturi alcoolice – cum le alegem

Ce sunt bauturile alcoolice

Ceea ce numim bauturi alcoolice este de fapt categoria de bauturi cu diverse arome, obtinute prin diferite modalitati de procesare a fructelor, cerealelor sau legumelor și care au o anumita concentratie de alcool etilic. Aceasta concentratie poate fi obtinuta in mod natural sau prin adaugare de alcool etilic distilat la o bautura obtinuta in mod natural, dar care prezinta o concentratie alcoolica scazuta. De-a lungul timpului, omenirea a inventat felurile moduri de a obtine bauturi alcoolice. Astfel, se cunosc bauturi de la cele mai rudimentare, pana la cele mai nobile si mai costisitoare. De la bere la sampanie si single malt, bauturile alcoolice sunt greu de clasificat, mai ales ca si fiecare sortiment are propriile diversificari.

Clasficarea bauturilor alcoolice

Bauturile alcoolice se clasifica, in general, dupa gradul de concentratie de alcool. Astfel, se disting trei categorii mari: bauturi slab alcoolizate (aprox. 1-6%), bauturi moderate (8-22%) si bauturi tari, cu peste 22%. Cu cat concentratia este mai mare, cu atat bautura este mai tare si mai spirtoasa. Alte criterii de clasificare sunt metoda de obtinere (distilate sau nedistilate), provenienta alcoolului etilic (natural sau industrial) si materia prima din care se obtin (cereale, fructe, alte materii precum sfecla de zahar sau cartoful).

Bauturile alcoolice naturale

Bauturile alcoolice naturale sunt cele care se obtin prin metode traditionale si la care nu se adauga in mod artificial zahar, arome, alcool etilic sau alte componente care sa potenteze calitatile bauturii. Printre cele mai cunoscute bauturi alcoolice naturale se numara berea (in special cea artizanala) si rachiurile. Principiile de baza ale obtinerii bauturii in mod natural sunt fermentarea si, dupa caz, distilarea. Aceasta inseamna ca materiile prime utilizate sunt preponderent cele cu concentratie mare de zahar sau amidon. Rachiurile se remarca printre bauturile alcoolice prin faptul ca fac parte din categoria a treia, adica au o concentratie alcoolica ridicata si se obtin in mod natural din fructe, prin fermentarea si distilarea fructelor sau a vinului (rachiul de vin si coniacul).

Palinca vs tuica

Rachiul este denumirea generica a bauturilor descrise anterior, adica obtinute din fructe. In aceasta categorie se disting tuica si palinca. In jurul celor doua denumiri exista de multa vreme o polemica. Aceasta are la baza faptul ca la un moment dat tuica era considerata doar bautura obtinuta din prune (rachiul de prune), insa de-a lungul timpului termenul si-a pierdut din specificitate. Astfel, in zilele noastre, ea a ajuns sa insemne orice bautura spirtoasa obtinuta din fructe, fiind sinonima cu palinca (magh. Pálinka).

Palinca de calitate este cea obtinuta prin tehnici traditionale, fara a i se adauga alcool etilic sau zahar in etapa de fermentare. Varietatile de palinca sunt numeroase si se identifica in special cu fructul din care sunt obtinute. Cele mai renumite sunt palinca de prune, de cirese, de caise, de mere etc. Totodata, vechimea si modul de pastrare pot influenta foarte mult culoarea, gustul si buchetul de arome al bauturii.

De unde achizitionam bauturi alcoolice

Puteti gasi bauturi online, comercializate de diferite magazine sau chiar de producatori. Vedeti oferta noastra de palinca de calitate, pe care o gasiti aici. Tuica de Glodeni garanteaza calitatea si provenienta controlata a bauturilor.

Ai peste 18 ani? Acest site este pentru persoanele peste 18 ani. Te rugam sa confirmi varsta pentru a continua, sau apasa 'Nu' pentru a iesi.